‘Vergeten’ gereedschappen

Als het op handgereedschappen aankomt, weten we allemaal wel wat een hamer of een schroevendraaier is. De meeste standaard huis-tuin-en-keukengereedschapskisten zijn dan ook uitgerust met deze onmisbare stukken gereedschap, evenals met een boor en een tang. Maar loop als incidentele doe-het-zelver eens door een bouwmarkt of ijzerhandel en je zult versteld staan van wat voor soorten nuttige handgereedschappen er nog meer te krijgen zijn.

Heb je bijvoorbeeld wel eens gehoord van een revolverponstang? Dit niet zo gangbare stuk handgereedschap wordt gebruikt om gaatjes uit te stansen in bijvoorbeeld leer, textiel en kunststof. Heb je een riem gekocht maar moet er eigenlijk nog een extra gaatje bij om deze passend te maken? Dan ben je blij als de revolverponstang tot de standaard uitrusting van je gereedschapskist behoort.

Een ander stuk handgereedschap dat niet algemeen bekend is onder de grote massa, maar wel enorm handig kan zijn, is de lijmtang. Stel je voor dat het frame van een houten fotolijst stuk is gegaan, maar wel op zo’n manier dat het met een klodder lijm nog te redden valt. Dan is het aanbrengen van de lijm zelf zo geklaard, maar het drogen kan best even wat tijd kosten. Als je geen zin hebt om twee stukken hout tegen elkaar aangedrukt te houden totdat de lijm ingehard is, dan kun je een lijmtang inzetten om dit werk van je over te nemen. Gemak dient immers de mens.

Wat ook een handig stuk handgereedschap is, is een fretboor. Met een fretboor kun je gaatjes in hout een beetje voorboren, zodat het gemakkelijker wordt om schroeven met de schroevendraaier in het hout te draaien. Draai je schroeven standaard scheef in het hout? Dan is de fretboor jouw redding.

Geïnspireerd geraakt? Laat je gerust verder informeren over deze, en andere ‘vergeten’ gereedschappen bij de ijzerhandel of bouwmarkt.

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>