Onderhoud gereedschap

Dat je met goed gereedschap jezelf een hoop tijd en ellende kunt besparen tijdens het klussen, is bekend. Maar handgereedschap heeft af en toe een onderhoudsbeurt nodig, wil je plezierig en zo efficiënt mogelijk kunnen blijven klussen.

Voor het onderhoud van handgereedschappen zijn speciale werktuigen nodig, zoals een slijpsteen, zaagtang en wetsteen. Dit onderhoud, dat een tijdrovende klus is, kun je laten doen door een vakman bij een ijzerhandel. Heb je bijvoorbeeld een zaag waarvan de tanden minder scherp zijn geworden door het gebruik en daardoor ook de juiste hoek verloren hebben? De vakman zal met gebruik van de zaagtang zorgen dat alle tanden van je zaag weer in de juiste hoek worden gezet. Tot slot worden de tanden nog gevijld, zodat je zaag weer als vanouds door het hout glijdt.

Ook je beitels kun je door een vakman weer als nieuw laten maken. Hij zal de beitel slijpen op een roterende slijpsteen. Na het ruwe slijpen op de slijpsteen, wordt de beitel verder onder handen genomen op de wetsteen. Ook handgereedschappen als schaven en snijmessen worden op deze manier weer perfect bruikbaar gemaakt.

Elektrische handgereedschappen kunnen af en toe ook een onderhoudsbeurt gebruiken, om de levensduur te vergroten. Indien je een duurder stuk handgereedschap hebt dat mankementen vertoont, is het vaak lonend om voor reparatie te kiezen in plaats van het aanschaffen van bijvoorbeeld een nieuwe boormachine. Vaak kun je je vrijblijvend laten informeren over de kosten die reparatie van je oude gereedschap met zich meebrengt. Voor de grotere merken is het over het algemeen vrij gemakkelijk om aan vervangende onderdelen te komen.

Bespaar jezelf de ergernis van slecht onderhouden gereedschap. Begin je binnenkort aan een nieuwe klus? Laat dan eerst je handgereedschap onder handen nemen, zodat je met goede moed kunt gaan klussen.

Reacties:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

De volgende HTML-tags en -attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>